Δρόμοι Ελευθερίας

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Καλαμάτα αποτελεί σημείο εκκίνησης της απελευθέρωσης και της σύστασης του Νεοελληνικού Κράτους. Στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή το Μάρτιο του '21 συμμετείχαν οι μεγάλοι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων τις ιστορίες των οποίων καλούμαστε να διηγηθούμε. Μέσα από την ματιά σύγχρονων ιστορικών,  με τη χρήση νέων τεχνολογιών και με την συμμετοχή της ίδιας της πόλης το "Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας" θα μας ταξιδέψει στους δρόμους της ιστορίας με συνοδοιπόρους τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα, τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Νικηταρά κ.α. που θα συνδράμουν στην καλύτερη κατανόηση των ιστορικών συγκυριών που οδήγησαν στην ελευθερία.

 

Η ανασύνθεση του οικιστικού ιστού μέσα από την τρισδιάστατη απεικόνιση των σημαντικών κτηρίων και σημείων της πόλης θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε το παρελθόν περιπλανώμενοι στο παρόν, συμμετέχοντας παράλληλα σε εκδηλώσεις και δρώμενα που θα μας συστήσουν την καθημερινή ζωή της εποχής. Επιπλέον η γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες θα οδηγήσει σε ένα ταξίδι ιστορικής γευσιγνωσίας μέσα από τοπικά προϊόντα. 

Δρόμοι Πολιτισμού

Με δυναμική και πολυσύνθετη ομάδα εργασίας το "Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας" καλείται να συνδέσει τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα με το σήμερα μέσα από διαδρομές πολιτισμού. Εικόνες, μνήμες, μουσική, αντικείμενα θα ζωντανέψουν ξανά και θα μας ταξιδέψουν στις ζωές των προγόνων μας. Η χρήση τεχνολογικών εφαρμογών δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούμε στο παρελθόν σε γεγονότα αλλά και σε πολιτιστικές εκφάνσεις της ζωής με παραμύθια, μουσική, χορό, ήθη κι έθιμα κοκ.

Δρόμοι Απελευθέρωσης

Τις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Καλαμάτας, οι πρωταγωνιστές του αγώνα μαζί με πληθώρα ανδρών από όλες τις γύρω περιοχές, καταλαμβάνουν τους λόφους τις οδούς και τα μονοπάτια που οδηγούν στην πόλη. Ο αποκλεισμός είναι καθολικός και δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης στους τούρκους από το να παραδώσουν την πόλη στους Έλληνες.

Αυτούς τους δρόμους θα περιδιαβούμε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας αναβιώνοντας την πορεία που οδήγησε στην ελευθερία στις 23 Μαρτίου του ’21.

Διαδρομές πεζοπορίας στην ιστορία θα μας οδηγήσουν στα χνάρια των αγωνιστών και θα μας συνδέσουν με το ιστορικό φυσικό περιβάλλον της πόλης της Καλαμάτας.